Tea Excellence by Ronnefeldt

Groene thee is de originele thee die duizenden jaren lang de theecultuur in China en de japan domineerde, en dat nog steeds doet. Net als bij zwarte thee begint het met de bladeren van de theestruik. Maar hoe blijven ze groen? Door bij de bladeren vergisting tegen te houden. Beide landen hebben hun eigen methode ontwikkeld.

Hoe blijft groene thee groen?
Op de Chinese manier

In China worden de verse theebladeren in zeer warme, grote pannen (woks) gedurende 30 seconden opgewarmd.  Hierdoor worden de enzymen ge├»nactiveerd, waardoor er geen fermentatie kan plaatsvinden. De thee blijft groen. De smaak is delicaat scherp en aromatisch en de bekerkleur glinstert lichtgeel.

Op de Japanse manier

In japan worden de groene bladeren in grote stalen vaten blootgesteld aan hete stoom van ongeveer 100 graden Celsius. Dit proces is vergelijkbaar met blancheren en inactiveert de enzymen binnen 2 minuten zodat er geen fermentatie kan plaatsvinden. De thee blijft daarbij ook groen. Het heeft een frisse, middelzware en enigszins grasachtige smaak en zijn bekerkleur is glanzend, schitterend groen.